Kenapa Shaklee Satu-Satunya Vitamin Yg Dijamin Selamat & Berkesan?

Pada suatu hari, iaitu Dr Gladys Block; seorang Professor Emerita dari University UC Berkeley California (universiti awam yang terbaik di dunia untuk lima tahun berturut-turut dan ke-4 terbaik di kalangan universiti awam & swasta untuk tiga tahun berturut-turut oleh US News' 2020 rankings), ingin membuat kajian tentang kesan vitamin untuk jangka masa panjang.

Kalau ubat, kita hanya makan semasa sakit saja. Bila sudah sembuh, kita berhenti. Tapi vitamin, kita bukan ambil semasa kurang sihat saja. Malah, tiada sebarang penyakit sekalipun, kita terus ambil. Dengan kata lain, pengambilan vitamin adalah untuk satu jangka masa yang sangat panjang. Namun, tiada sebarang kajian yang mengkaji kesan pengambilan vitamin untuk jangka masa panjang, sebelum ini.


Sebab itu Dr Gladys Block berminat untuk mengkajinya.


Professor Emerita kot, mestilah nak buat kajian hebat-hebat.


Antara langkah pertama, Dr Gladys Block perlu mencari sponsor untuk kajiannya ini.


Dr Gladys Block pun mula membentangkan idea kajiannya ke hampir semua syarikat vitamin yang terkenal di dunia. Berkemungkinan besar jenama vitamin yang mudah didapati di farmasi atau kedai di luar sana. Mengharapkan, syarikat-syarikat ini berbesar hati nak sponsor. Sebab kajiannya ini bakal mengesahkan produk-produk yang mereka jual benar-benar memberikan kesan positif.


Namun, yang terjadi adalah sebaliknya. Tiada satu pun syarikat vitamin yang bersetuju untuk terlibat apetah lagi ingin membiayai kajiannya. Pelik, kan? Kika syarikat berkenaan yakin yang produk mereka benar-benar berkesan, sepatutnya mereka bersetuju dengan kajian ini.


Namun, tidak.


Dengan ketiadaan sponsor, Dr Gladys Block tidak dapat meneruskan kajiannya. Saat di mana beliau hampir berputus asa untuk meneruskan kajian ini, kebetulan salah seorang research assistant beliau tahu tentangnya. Research assistant ini merupakan bekas saintis di Shaklee; berhenti bekerja di Shaklee sebab ingin meneruskan pengajiannya di university UC Berkeley.


Research assistant beliau yang memberikan idea "kenapa tidak dapatkan sponsor dari Syarikat Shaklee?" Sebab Shaklee kan menjual vitamin. Dengan idea tersebut, Dr Gladys Block terus menghubungi Shaklee tentang idea kajiannya. Dr Jamie MacManus yang juga ketua saintis Shaklee pada waktu itu sangat teruja dengan cadangan Dr Gladys Block.

Namun, Dr Jamie perlu meyakinkan Roger Barnett terlebih dahulu.


Waktu itu, Roger Barnett baru selesai membeli syarikat Shaklee. Beliau membayar berjuta-juta dollar untuk memilikinya. Beliau membeli syarikat Shaklee apabila masalah asma anaknya pulih sejak menggunakan produk pencuci Basic-H Shaklee di rumahnya.

Roger Barnett agak keberatan untuk bersetuju dengan kajian Dr Gladys Block. Ya lah, beliau baru saja selesai membeli syarikat Shaklee. Jika keputusan kajian itu tidak menyebelahinya, sudah tentu merugikan syarikat Shaklee.


Lebih-lebih lagi syarat yang Dr Gladys Block tetapkan sangat ketat.


Sama ada hasil kajiannya nanti menyebelahi Shaklee atau tidak, Dr Gladys Block tetap publish kajiannya tersebut. Agaknya inilah punca utama kenapa semua syarikat vitamin lain tidak bersetuju sebelum ini. Ya lah, Professor Emerita kot. Mestilah nak jaga integrity beliau.


Namun, selepas diyakinkan oleh Dr Jamie, akhirnya Roger Barnett pun bersetuju. Tapi, dengan satu syarat. Kajian tersebut bukan sekadar membandingkan orang yang tidak ambil sebarang vitamin dengan orang yang mengambil vitamin jenama-jenama lain, tetapi juga membandingkan pengguna yang mengamalkan vitamin Shaklee sahaja.


Dr Gladys Block bersetuju.


Bagi mendapatkan sample pengguna yang menggunakan produk Shaklee secara exclusive, Roger Barnett perlu melakukan sesuatu. Dalam salah satu Shaklee Conference, Roger Barnett mengumumkan idea berkenaan kajian Dr Gladys Block. Dan meminta pengguna Shaklee yang sukarela ingin menjadi "bahan kajian". Dari situlah sample pengguna yang sudah mengamalkan Shaklee untuk sekurang-kurangnya 10, 20 & 40 tahun.


Dipendekkan cerita, kajian tersebut berjalan seperti yang dirancang. Double blind, peer reviewed & diterbitkan dalam Nutrition Journal tahun 2007. Details berkenaan kajian tersebut boleh didapati di sini (klik sini). Antara hasil kajian ini adalah


(1) Pengguna vitamin Shaklee mempunyai tahap kesihatan yang paling baik

(2) Pengambilan vitamin jenama lain terbukti lebih memudaratkan.

Kajian ini begitu penting hingga diangkat sebagai "Landmark Study". Sampai sekarang, vitamin Shaklee satu-satunya vitamin yang terbukti berkesan secara saintifik untuk jangka masa panjang. Sebab itu setiap pengguna Shaklee dijamin mendapat kebaikan dari setiap produk. Rugi sangat jika terlupa ambil vitamin Shaklee setiap hari, apetah lagi berhenti sama sekali.


Jika anda memang sudah mengamalkan Shaklee, tahniah!


Jika belum, hubungi saya sekarang juga!


Demi kesihatan yang anda impikan...